Presentació

La pàgina web de la UIMIR per a aquest any 2023 vol oferir-vos tota la informació possible sobre les diverses activitats que la nostra institució organitzarà al llarg de l’any, especialment els cursos que conformen l’eix vertebrador de la nostra existència. El conjunt de cursos de la UIMIR que trobareu en aquesta web emana de les peticions que la societat menorquina ens ha anat fent i de les decisions que, sobre el conjunt de demandes, han pres el Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la nostra institució. Des d’aquests dos organismes hem seleccionat vuit cursos que creiem que donen resposta a les demandes socials majoritàries que la gent de Menorca ens ha fet arribar a través d’ens oficials i particulars. La XXVII edició de la UIMIR constarà de vuit cursos, repartits des de gener fins a novembre, i abastarà diferents temes, la majoria d’arrel socioeconòmica i patrimonial, amb un darrer curs més purament cultural.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials


Coordinació: Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona

C7. Prospecció geofísica d'alta resolució per a la caracterització del subsol (arqueologia, ciències de la natura, física, enginyeries i arquitectura)

 

Coordinació: Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona


Professorat: Mahjoub Himi Benomar, Lluís Rivero Marginedas i Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona.


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: 27 i 28 d’octubre de 2023


Idioma: Català


Objectius:
El curs té com a objectiu permetre al participant adquirir competències en l’ús de la prospecció geofísica d’alta resolució i en l’avaluació de les possibilitats que ofereixen aquestes tècniques, en general, i el GPR en particular en estudis de caracterització del subsol.


Contingut/Programa:
Divendres, 27 d’octubre de 2023
De 16.00 a 16.30 h
Recepció de participants

De 16.30 a 18.30 h
1. Introducció als mètodes de prospecció geofísica.

18.30 Cafè descans

De 18.45 a 19.45 h
2. GPR. Fonaments teòrics, avantatges i limitacions.

Dissabte, 28 d’octubre de 2023
De 09.30 a 11.30 h
3. Adquisició de dades amb GPR.

11.30 Cafè descans

D’11.45 a 13.15 h i de 15.00 a 16.30 h
4. Tractament de dades i presentació de resultats geofísics.

De 16.45 a 18.45 h
5. Casos d’aplicació de metodologies geofísiques a diferents àrees d’estudi i disciplines.


Descripció:
La prospecció geofísica és una branca de la física aplicada que comprèn un conjunt de metodologies no destructives aplicades a l'exploració del subsol per mitjà d'observacions efectuades des de la superfície terrestre.

L’àmbit d’aplicació d’aquestes tècniques és molt ampli, ja que engloba des de l’estudi de les regions més profundes de la Terra fins a estructures molt someres relacionant l'estructura geològica o antròpica present al subsol a través de la distribució d'alguna propietat física del subsol, que depèn del mètode que s'utilitzi.

El nostre curs de formació comprèn el treball dels principis i dels avantatges i limitacions de les tecnologies no invasives de caracterització del subsol, centrat en les que ofereixen una major resolució amb una bona relació cost/benefici, com és el georadar o GPR, tomografia elèctrica d’alta resolució, etc.

Els coneixements s’abordaran amb una introducció de les metodologies geofísiques i de “l’estat de l’art” mitjançant una breu presentació de cada mètode i exemples d’aplicació. Els assistents als curs també tindran l’oportunitat de realitzar pràctiques d’adquisició de dades, de tractar-les i d’interpretar i presentar els resultats obtinguts adaptats a la problemàtica a caracteritzar.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Persones interessades de l’àmbit de la història, l’arqueologia, les ciències de la naturalesa, la física, enginyeries i arquitectura.

Hores de docència: 12 h
Places limitades

Activitat reconeguda per al Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/


Preu d'inscripció: 35 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: José Simón Gornés Hachero. Consell Insular de Menorca
Coordinació: David Cuadrado Salido. Universitat de Barcelona. Facultat de Psicologia. Departament de Psicologia Social i Quantitativa
Coordinació: Pep Pelfort Sola. Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: Diego Taltavull Pons. Docent i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Catalina Sebastià Mesquida
Coordinació: Marc Boqué. UOC. Professor col·laborador
Coordinació: Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona
Coordinació:
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1