Coordinació: Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona
Professorat: Mahjoub Himi Benomar, Lluís Rivero Marginedas i Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona.
Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)
Dates i horari: 27 i 28 d’octubre de 2023
Idioma: Català
Objectius:
El curs té com a objectiu permetre al participant adquirir competències en l’ús de la prospecció geofísica d’alta resolució i en l’avaluació de les possibilitats que ofereixen aquestes tècniques, en general, i el GPR en particular en estudis de caracterització del subsol.
Contingut/Programa:
Divendres, 27 d’octubre de 2023
De 16.00 a 16.30 h
Recepció de participants
De 16.30 a 18.30 h
1. Introducció als mètodes de prospecció geofísica.
18.30 Cafè descans
De 18.45 a 19.45 h
2. GPR. Fonaments teòrics, avantatges i limitacions.
Dissabte, 28 d’octubre de 2023
De 09.30 a 11.30 h
3. Adquisició de dades amb GPR.
11.30 Cafè descans
D’11.45 a 13.15 h i de 15.00 a 16.30 h
4. Tractament de dades i presentació de resultats geofísics.
De 16.45 a 18.45 h
5. Casos d’aplicació de metodologies geofísiques a diferents àrees d’estudi i disciplines.
Descripció:
La prospecció geofísica és una branca de la física aplicada que comprèn un conjunt de metodologies no destructives aplicades a l'exploració del subsol per mitjà d'observacions efectuades des de la superfície terrestre.
L’àmbit d’aplicació d’aquestes tècniques és molt ampli, ja que engloba des de l’estudi de les regions més profundes de la Terra fins a estructures molt someres relacionant l'estructura geològica o antròpica present al subsol a través de la distribució d'alguna propietat física del subsol, que depèn del mètode que s'utilitzi.
El nostre curs de formació comprèn el treball dels principis i dels avantatges i limitacions de les tecnologies no invasives de caracterització del subsol, centrat en les que ofereixen una major resolució amb una bona relació cost/benefici, com és el georadar o GPR, tomografia elèctrica d’alta resolució, etc.
Els coneixements s’abordaran amb una introducció de les metodologies geofísiques i de “l’estat de l’art” mitjançant una breu presentació de cada mètode i exemples d’aplicació. Els assistents als curs també tindran l’oportunitat de realitzar pràctiques d’adquisició de dades, de tractar-les i d’interpretar i presentar els resultats obtinguts adaptats a la problemàtica a caracteritzar.
Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Persones interessades de l’àmbit de la història, l’arqueologia, les ciències de la naturalesa, la física, enginyeries i arquitectura.
Hores de docència: 12 h
Places limitades
Activitat reconeguda per al Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/
Preu d'inscripció: 35 euros
Inscripcions