PresentacióLes línies que constitueixen aquesta presentació de la renovada página web de la UIMIR per a l’any 2021 no poden començar d’altra manera que desitjant que la situació de crisi sanitària que va mediatitzar el desenvolupament normal dels cursos de l’any passat no ens condicioni també la programació que hem establert de cara al vint-i-cinquè aniversari de la nostra institució. Tota la gent que forma part del gran engranatge que és la UIMIR hi ha posat molta il·lusió i molts esforços per tal que Menorca continui tenint una eina de cultura i d’innovació a l’alçada del que es mereix. L’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis, i les tres universitats fundadores de la UIMIR, la de les Illes Balears, la de Barcelona i la Oberta de Catalunya, juntament amb entitats menorquines de tot tipus, relacionades amb temes docents, ecològics, patrimonials i culturals, entre molts d’altres, han seguit donant suport a la nostra institució des de tots els punts de vista, l’econòmic, l’administratiu i el del suggeriment dels temes dels cursos. Com cada any, el nostre agraïment és gran i us toca a vosaltres jutjar l’encert i la qualitat de la proposta...

llegiu-ne més

Xarxes Socials
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Educar i créixer amb històries (2020) - CURS COMPLET

 

Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)


Professorat: Débora Chomski Warcowicki. Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Departament d’Educació Generalitat de Catalunya


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: 12-13 i 19-20 de març de 2021


Idioma: Castellà


Objectius:
• Aprendre a crear històries a partir de les pròpies experiències i valors.
• Descobrir el potencial formatiu del folklore familiar i escolar.
• Adquirir tècniques per recrear, crear i cocrear històries.
• Incorporar joguines, paisatges, receptes, fotos i altres records als contes.
• Aplicar les tècniques narratives a l'àmbit familiar i laboral.
• Aprofitar recursos digitals per recrear, recollir i compartir històries familiars.


Contingut/Programa:
Divendres 12 de març de 2021
De 15.45 a 16.00 h Recepció dels participants i acte de benvinguda.
De 16.00 a 20.30 h

Néixer i créixer amb contes. Bruner i la matriu narrativa. La fàbrica de contes. Redescobrint les nostres arrels literàries i culturals més properes.


Dissabte 13 de març de 2021
De 9.30 a 13.30 h
Les matèries primeres. Contes familiars, contes tradicionals, contes meravellosos. Contes que il·luminen el camí de vida. Contes sanadors. Contes i resolució de conflictes. Experiències internacionals i jocs amb contes.

De 16.00 a 19.00 h
L'art d'inventar històries. La motxilla de l’explicacontes: estratègies i recursos de la literatura, la música, la plàstica, la gastronomia, l'ecologia per crear històries fascinants. Minipassejada a la recerca de materials. Tast d’experiències. Núvol d’idees per desenvolupar el nostre projecte personal.

Divendres 19 de març de 2021 De 16.00 a 20.30 h
La cocreació de contes. Com triar i transformar històries de la vida o la fantasia en contes. Tècniques de l’oralitat aplicades a la creació d’històries. Presentació i assessorament personalitzat sobre els projectes personals.


Dissabte 20 de març de 2021
De 9.30 a 13.30 h
Com construir personatges, objectes màgics i escenaris. Preparar ambients familiars, formatius, terapèutics o d'intervenció social acollidors mitjançant els contes. Tècniques d’il·lustració i del teatre aplicades a la creació d’històries. Assessorament personalitzat sobre els projectes personals.

De 16.00 a 19.00 h
El projecte personal. Pas a pas per desenvolupar un projecte de conte utilitzant recursos diversos (il·lustracions, kamishibai, telèfon mòbil, tubs de cartó). Avaluació general. Tancament del curs.


Descripció:
Els contes són creacions de la cultura ancestral però també una matriu del pensament, en la qual s'organitza el nostre coneixement del món i les normes de convivència. Els contes són un llenguatge, una forma d'expressió i fantasia, en què una colla de personatges i els seus esdeveniments creen un món alternatiu.

Aquestes històries, a més, poden constituir una estratègia per a la supervivència en un medi molt complex i canviant.

Les noves famílies, les escoles, les biblioteques, els mitjans i les tecnologies digitals i altres espais comunitaris expliquen històries contínuament.

Aquestes històries formen, ens informen, emocionen, motiven, curen i poden enriquir la comunicació familiar i social. El nostre curs es proposa donar "forma", color, textura, projecció i valor formatiu a les històries que volem transmetre als infants per crear junts i amb goig una veritable fàbrica de contes.

Les eines pràctiques de l’storytelling familiar i comunitari es poden aprofitar en àmbits formatius, terapèutics i d'intervenció social.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: El curs s'adreça a educadors en sentit ampli: mestres, bibliotecaris, pares i mares, monitors de lleure, psicòlegs, treballadors socials, acompanyants terapèutics, formadors.

Places limitades

Aquest curs queda subjecte a possibles modificacions de dates o format en funció de les mesures sanitàries vigents en el moment de la seva realització.

El material per a les activitats manuals (de cuina, jardineria, artística, etc.) està inclòs en el preu de la matrícula.


Preu d'inscripció: 55 euros


Inscripcions

Cursos

 
Coordinació: Dr. Raül Genovès Company. Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE-UIB). Servei d’Activitats Culturals (SAC-UIB), Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB)
Coordinació: Catalina M. Sebastià Mesquida. Tècnica superior en gestió i organització de recursos naturals i paisatgístics i educadora ambiental
Coordinació: Magdalena Cerdà Garriga. Professora d’Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: David Carreras Martí. Llic. en Biologia. Director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i Secció de Ciències Naturals IME
Coordinació: Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG)
Coordinació: Dr. Joan Estrany Bertos. Universitat de les Illes Balears, Dept. de Geografia, Institut d’Investigacions Agroambientals i Economia de l’Aigua –INAGEA
Coordinació: Anna Carballo Márquez i Marta Portero Tresserra. Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1