Coordinació: Pep Pelfort Sola. Institut Menorquí d’Estudis
Professorat:
Núria Bàguena Maranges. Universitat Oberta de Catalunya
Carme Gasull. Llicenciada en Ciències de la Informació
Rosa Rotger Triay. Bloc Tiberis a casa
Pep Pelfort Sola. Coordinació. Membre de l’Institut Menorquí d’Estudis
Lloc: Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior i Museu de Menorca
Dates i horari: 11 i 12 de març de 2023
Idioma: Català
Objectius: La historia de la gastronomia té un interès cabdal en tots els àmbits de la cultura: l’alimentació, la salut, l’economia, les relacions socials, l’art, l’antropologia i, inevitablement, en les diferències de gènere. Atès que ha estat escrita per homes, centrada en l’equívoc concepte d’alta cuina (tant en temps de reis com de classes benestants), ignora paradoxalment l’aportació femenina. Tanmateix, aquesta aportació és l’autèntic motor de tots els canvis en l’evolució de la cuina, coneixement que ens va convertir en homes i dones. Proposam una revisió des de diferents perspectives femenines per tal de reescriure-la amb tot el contingut silenciat.
Contingut/Programa:
Dissabte, 11 de març
Lloc: Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior
9.30 h. Recepció i documentació.
10 h. Introducció al curs. Pep Pelfort
10.30 h. Dones i oficis culinaris des de la prehistòria. Núria Bàguena
12 h. Pausa. Cafè, suc i rebosteria menorquina amb receptes.
12.30 h. Dona i gastronomia en l’actualitat. Carme Gasull
13.30 h. Taller dinar. Rosa Rotger i Pep Pelfort (receptes amb història)
15 h. Sobretaula tertúlia. Tots els professors
16 h. 120 cuineres menorquines del segle XVII al XX. Pep Pelfort
17 h. Els receptaris antics de Menorca. Rosa Rotger
18 h. Cuineres de la Xina en època medieval. Núria Bàguena
19 h. Classe conjunta: Revisió de la història de la gastronomia: les dones silenciades.
20 h. Picada xinesa i menorquina (receptes amb història).
Diumenge, 12 de març
Lloc: Museu de Menorca (Maó)
11.00-13.30 h Visita guiada especial a l'exposició «El gust de Menorca»
Descripció:
a) Perspectiva femenina en la història de la gastronomia. Les mancances.
b) Revisió de diferents períodes i cultures clau en òptica femenina.
c) El cas de Menorca i la vinculació femenina amb la sostenibilitat.
d) La situació actual de la dona en la gastronomia.
e) Contingut comestible en forma de taller de cuina i àpat comentat.
Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Destinat a historiadors/es, antropòlegs/òlogues, amants de la cuina, cuiners/es, editors/es de la Viquipèdia, artistes.
Hores de docència: 12 h
Places limitades
Dinar inclòs
Activitat reconeguda per al Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/
Preu d'inscripció: 40 €
Inscripcions