La pàgina web de la UIMIR per a aquest any 2023 vol oferir-vos tota la informació possible sobre les diverses activitats que la nostra institució organitzarà al llarg de l’any, especialment els cursos que conformen l’eix vertebrador de la nostra existència.
El conjunt de cursos de la UIMIR que trobareu en aquesta web emana de les peticions que la societat menorquina ens ha anat fent i de les decisions que, sobre el conjunt de demandes, han pres el Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la nostra institució. Des d’aquests dos organismes hem seleccionat vuit cursos que creiem que donen resposta a les demandes socials majoritàries que la gent de Menorca ens ha fet arribar a través d’ens oficials i particulars.
La XXVII edició de la UIMIR constarà de vuit cursos, repartits des de gener fins a novembre, i abastarà diferents temes, la majoria d’arrel socioeconòmica i patrimonial, amb un darrer curs més purament cultural.
Entre els primers hem d’esmentar el C2, que es farà en dos caps de setmana de març, anomenat Nesting Zone: com generar i impulsar Startups des de la metodologia del Design Thinking. Hem considerat que l’emprenedoria ha de seguir sent un factor clau a la nostra illa i que conèixer el procés que segueixen les noves empreses (startups) per impulsar aquesta emprenedoria de proximitat ha de ser una aportació de gran interès i importància per al desenvolupament econòmic menorquí.
En el mateix apartat socioeconòmic podem posar-hi els dos darrers, cronològicament parlant, el C7 i el C8. El primer, Prospecció geofísica d’alta resolució per a la caracterització del subsòl (arqueologia, ciències de la natura, física, enginyeries i arquitectura) va dirigit a fer conèixer la prospecció geofísica d’alta resolució, una tècnica de recent desenvolupament i molt útil i aplicable a diversos camps de gran interès científic i econòmic. El segon, El turisme clau cap a una societat sostenible, respon a la preocupació per la racionalització del turisme que manifesta una bona part de la societat menorquina en particular, i balear i nacional en general. Les reflexions sobre el tema aportaran, sens dubte, perspectives de futur per encarar aquesta qüestió a curt i mig termini.
El segon gran grup de temes, els relacionats amb el patrimoni menorquí, material i immaterial, consta de quatre cursos. Dos d’ells tenen relació amb elements materials, arquitectònics, que han conformat el paisatge de la nostra illa, els C1 i C4.
El primer, Arquitectura militar i defensiva a Menorca: una visió al llarg del temps, incideix en el ric conjunt d’elements militars defensius de Menorca i en la seva valorització patrimonial a través del seu coneixement aprofundit i de l’estímul de la sensibilitat pública envers aquests monuments històrics, que van des de la prehistòria fins avui mateix. El segon, el C4, La pedra seca a Menorca: patrimoni immaterial i etnològic, toca un tema molt sensible i molt present a casa nostra, les construccions de pedra seca que delimiten els nostres camps i formen edificacions des de temps immemorials. Entre altres temes es valorarà l’estat actual de l’ofici i tots els tipus de construccions fetes amb aquesta tècnica, amb els aspectes etnològics que comporta.
Dins del patrimoni immaterial hi hem d’incloure els altres dos cursos, el C3 i el C5, que tenen altres elements de gran vàlua afegits al tema principal.
En el curs C3, La dona i la historia de la gastronomia, s’analitzarà el ric patrimoni gastronòmic menorquí des de la perspectiva femenina, al llarg de la historia i en l’actualitat; es finalitzarà amb un taller de cuina i un àpat comentat. I amb el C5, Preparats amb les nostres plantes remeieres, donarem continuïtat a un curs ja impartit el 2021 i que va tenir un èxit molt gran. S’analitzarà en profunditat el patrimoni natural menorquí de plantes silvestres que tenen aplicacions calmants i guaridores i s’oferirà el coneixement bàsic per elaborar olis, ungüents i altres elements similars. També es considerarà el vessant didàctic d’aquest coneixement per a la sensibilització ambiental de la societat. La part teòrica es complementarà amb una de pràctica, amb l’elaboració de preparats basats en les plantes remeieres estudiades durant el curs.
Finalment volem exposar el contingut del vuitè curs, que s’escapa una mica dels dos eixos principals que hem exposat fins ara. Es tracta del C6, Llegir el firmament a través dels mites, on es donaran les claus per a la identificació de les constel·lacions i, a partir dels seus noms mitològics, per arribar a comprendre les històries que han anat conformant la nostra cultura occidental, en especial a partir dels mites grecs i romans. Us convido a llegir-vos el díptic i a caure en la temptació de fer la vostra inscripció en el curs per tal de comprendre millor com la humanitat ha anat teixint les seves xarxes ideològiques a partir de les religions i com les ha anat projectant en llocs tan inversemblants com el firmament.
Un cop més la UIMIR us ofereix un ventall de cursos molt ampli i variat, que veureu desenvolupat en aquesta pàgina web, des de la que no tan sols els podreu conèixer sinó que també us hi podreu matricular i trobar tota mena d’informacions complementàries que esperem que us portin a escollir una o més opcions, per millora professional o per curiositat i satisfacció personal. Les institucions que es troben a darrere de la UIMIR, l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i les tres universitats compromeses, la UIB, la UB i la UOC, esperen satisfer la demanda de coneixement que ens heu fet arribar i donar continuïtat a una tasca que ja fa vint-i-set anys que dura; que sigui per molts anys!!!