Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Professorat:
Susana Esteban Valdés, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Silvia Tejada Gavela, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Camí des Castell, 28. Maó)
Dates i horari: 15 i 16 de novembre de 2019
Idioma: Català
Objectius:
Volem donar a conèixer el funcionament bàsic de la memòria i l'aprenentatge per poder entendre les estratègies i els hàbits saludables útils tant per millorar aquests processos com per mantenir una salut mental correcta.
Contingut/Programa:
Divendres, 15 de novembre
De 16.00 a 20.30 h.
- Recepció de participants i benvinguda
- Tema 1. Introducció als conceptes bàsics de neurofisiologia per comprendre com funciona el cervell i les funcions cognitives superiors.
- Tema 2. Concepte de memòria. Bases anatòmiques i moleculars de la generació i l'emmagatzematge de la memòria. Plasticitat neuronal.
- Tema 3. Components de la memòria: percepció, atenció, concentració, imaginació, motivació, etc. Classificació dels tipus de memòria. Aprenentatge i memòria.
Dissabte, 16 de novembre
De 9.00 a 13.00 h.
- Tema 4. Factors que afecten el funcionament del cervell i la memòria (l’estil de vida, la dieta, l’exercici físic, el son i el descans, les emocions, l’estrès, els estímuls externs, etc.). “Neuromàrqueting” o utilització del coneixement de la neurociència cognitiva per influenciar la nostra percepció de la realitat, la nostra memòria i les nostres eleccions i necessitats.
- Tema 5. Efectes de l’edat sobre el cervell, la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Alteracions patològiques i no patològiques més freqüents de la memòria. Distinció entre malaltia i altres situacions no patològiques que afecten la memòria. Darrers avenços en la recerca científica sobre la memòria i fàrmacs emprats per estimular la memòria.
Taller pràctic. Autodiagnòstic de l’estat de la nostra memòria. Demostració de com afecten els diferents components de la memòria (percepció, atenció, concentració, imaginació, motivació) a la nostra capacitat de retenció.
Estratègies senzilles i trucs per entrenar i estimular la memòria i per augmentar la capacitat d’aprenentatge.
Decàleg de consells científics per tenir una salut mental saludable i millorar la nostra memòria.
Descripció:
El curs consta de sessions teòriques acompanyades d'exemples i alguna sessió pràctica, adreçades a conèixer l'estat de la nostra pròpia memòria i on es mostraran tècniques i estratègies útils per millorar la percepció, la memòria i l'aprenentatge.
Es mostraran els principis neurofisiològics fonamentals que regeixen el funcionament de la memòria i l’aprenentatge per entendre com afecten l’estil de vida, les emocions i altres factors de la vida quotidiana tant en aquests processos com en la nostra salut mental.
També es mostraran diferents eines d’avaluació neuropsicològica i estimulació cognitiva i s’intentaran desmitificar conceptes erronis sobre la memòria i diferenciar entre alteracions patològiques i no patològiques, a més d’aprendre estratègies i hàbits saludables per incrementar la nostra capacitat de memoritzar i retenir informació, així com tècniques útils per facilitar l’aprenentatge i l’estudi.
Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment:
Qualsevol persona interessada en el funcionament de la memòria i les seves alteracions. Col·lectius que treballen la memòria i l’aprenentatge, que treballen amb persones majors o altra població amb alteracions de la memòria o de les capacitats cognitives.
Duració: 10 hores
Preu d'inscripció: 30 euros