Presentació

Us presentem els cursos que constituiran l’essència de la vint-i-tresena edició de la UIMIR durant l’any 2019. De gener a novembre es desenvoluparan vuit temes, seleccionats, d'entre molts altres, pel Comitè Acadèmic de la nostra institució. Sortosament, la combinació de propostes, sorgides tant de les entitats presents en aquest Comitè (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l'Institut Menorquí d'Estudis) com de la societat civil menorquina (CEP, GOB…), fa que calgui estudiar-les en profunditat i deixar-ne per a l’any següent algunes que ja no han tingut cabuda material durant el 2019...

llegiu-ne més

 
Xarxes Socials
Coordinació: Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears

C3. Projectar el paisatge

Coordinació: Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears


Professorat:
Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears
Dr. Stefano Cortellaro, Universitat Politècnica de Catalunya


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Camí des Castell, 28. Maó)


Dates i horari: Divendres, 8 de març, de 16 a 20 h; dissabte, 9 de març, de 9.30 a 13.30 h; i divendres, 15 de març, de 16 a 20 h, dissabte, 16 de març, de 9.30 a 13.30 h


Idioma: Català


Objectius:
Realització de dos tallers de paisatge a escala propera o tàctil, un en el món rural i l’altre dins l’àmbit urbà.

L’estudiant rebrà la informació bàsica sobre les definicions del paisatge i els canvis de percepció a través dels pintors i paisatgistes, així com l’origen biològic de les emocions com les del paisatge.

Ha de poder reconèixer els factors pertorbadors i limitadors d’un determinat paisatge (naturals i/o urbanístics) i la vegetació adient per utilitzar, així com les propostes d’intervenció estructural i/o urbanística.

Ha d’aprendre a interpretar les pautes de creació i la utilitat de les diferents construccions en verd dels paisatges rurals i els estils de jardineria, les coherències amb l’arquitectura i el camp circumdant i conèixer les espècies característiques de cada estil.

Ha de reconèixer les possibilitats d’actuació de cada lloc i fer propostes en un context d’intervencions ambientalment amigables, ecoeficients i sostenibles. En el taller s’ha de familiaritzar amb el procés de projecte paisatgístic, les pautes de disseny i de representació.

Els tallers permetran fer un exercici de localització de fórmules rurals amb diferents objectius que personalitzen el territori i un exercici prepositiu en els espais urbans on hauran d’analitzar espais susceptibles d’intervenció paisatgística a petita escala.


Contingut/Programa:
Divendres, 8 de març, de 16.00 a 20.00 h
Professors: Antoni Martínez, Stefano Cortellaro

• Recepció dels participants i acte de benvinguda
• Bloc 1. Introducció i etnopaisatges:
- Unitat 1: Paisatge: concepte i percepció del territori. Terminologia paisatgística i jardinera
- Unitat 2. El paisatge en l’art i la percepció estètica del territori. Pintors i paisatge
- Unitat 3. El territori i l’etnopaisatge

Les formes del paisatge rural (lectura cartogràfica i analítica, a diverses escales). Els diferents tipus de paisatges construïts, criteris formals de la seva arquitectura, relació entre la construcció del paisatge i els elements naturals, relleu i aigua.

Pastures arbrades, aulets, mates mosqueres, figueres amb talons, lledoners de clastra, arbres indicadors, bardisses vegetals i microclimes, camins arbrats, arbres terminals i microclimes, combinacions repetitives.

Dissabte, 9 de març, de 9.30 a 13.30 h
Professor: Antoni Martínez

• Bloc 3. El procés projectual en la construcció en verd del paisatge. Pautes de disseny:
- Unitat 1. Pas previ. El civic survey de Geddes o diagnosi, la deriva o recerca del genius loci. DAFO
- Unitat 2. La sintaxi del paisatge: composició, la línia, la forma, l’estructura vegetal, la textura, el contrast, el balanç i l’equilibri, l’atracció i la competència, transicions, comprensió del lloc, integració i diàleg, estil i coherència general, conservació i integració de valors patrimonials culturals i naturals, detalls
- Unitat 3. Fases de disseny. La relació amb l’entorn i l’apropiació del paisatge. Les proporcions i la diversitat. La utilització de l’aigua ornamental. La terra i els paviments
- Unitat 4. La utilització de les plantes per dissenyar la llum, les ombres i les transparències. La utilització de les plantes per dissenyar calendaris de colors, d’olors, de sons i de sabors.

Divendres, 15 de març, de 16.00 a 20.00 h
Professors: Antoni Martínez, Stefano Cortellaro

• Bloc 2. Taller. Caçadors d’etnopaisatges

Dissabte, 16 de març, de 9.30 a 13.30 h
Professors: Antoni Martínez, Stefano Cortellaro

• Bloc 4. Taller. Imaginant els paisatges propers. L’esbós de les pautes del procés projectual.


Descripció:
Primera setmana. Teoricopràctica
S’exposaran pautes tradicionals i elements que caracteritzen l’espai rural i es farà una sortida per “caçar” fotogràficament intervencions en verd que personalitzen l’espai rural de Menorca.
El segon dia s’explicaran les pautes del procés projectual i es farà una sortida per la ciutat per il·lustrar els detalls explicats.

Segona setmana. Tallers
Els alumnes han d’haver realitzat una “caça” fotogràfica d’elements personalitzadors de l’espai rural i l’exposaran en el primer dia de taller. Han d’explicar la localització i la interpretació. Tot seguit es presentarà la informació fotogràfica dels llocs que han imaginat com a susceptibles d’intervenció i explicaran la possible intervenció justificada i seguint el procés projectual explicat el dia anterior.
Finalment es realitzarà una taula rodona on els mateixos alumnes faran una votació justificada de les intervencions exposades per seleccionar les millors propostes.


Informació addicional:

Participants a qui va adreçat principalment:
Taller indicat per a graduats en arquitectura, enginyeries, urbanistes, tècnics de patrimoni i de medi ambient, professorat en general, així com persones del sector turístic i persones interessades en els valors estètics i ambientals del territori. No és necessari però sí convenient tenir predisposició per a la valoració estètica del paisatge, i conèixer les eines per projectar i d’expressió gràfica i fotogràfica, així com coneixements bàsics de flora i predisposició per a la botànica.

Duració: 15 hores


Preu d'inscripció: 45 euros


Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Raül Genovès Company. Doctor en Filosofia, titulat superior en teràpies naturals, director i professor del Màster en Competències Emocionals, títol propi de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Miquel Oliver, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Pepe Capella Pons, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca
Coordinació: Edgar Iglesias Vidal, Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Elisa Bosch Donate, Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dra. Maria Vives Gomila, Universitat de Barcelona, Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1