PresentacióLes línies que constitueixen aquesta presentació de la renovada página web de la UIMIR per a l’any 2021 no poden començar d’altra manera que desitjant que la situació de crisi sanitària que va mediatitzar el desenvolupament normal dels cursos de l’any passat no ens condicioni també la programació que hem establert de cara al vint-i-cinquè aniversari de la nostra institució. Tota la gent que forma part del gran engranatge que és la UIMIR hi ha posat molta il·lusió i molts esforços per tal que Menorca continui tenint una eina de cultura i d’innovació a l’alçada del que es mereix. L’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis, i les tres universitats fundadores de la UIMIR, la de les Illes Balears, la de Barcelona i la Oberta de Catalunya, juntament amb entitats menorquines de tot tipus, relacionades amb temes docents, ecològics, patrimonials i culturals, entre molts d’altres, han seguit donant suport a la nostra institució des de tots els punts de vista, l’econòmic, l’administratiu i el del suggeriment dels temes dels cursos. Com cada any, el nostre agraïment és gran i us toca a vosaltres jutjar l’encert i la qualitat de la proposta...

llegiu-ne més

Xarxes Socials
Coordinació: Magdalena Cerdà Garriga. Professora d’Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears

C3. El patrimoni gòtic de les Balears - CURS COMPLET

 

Coordinació: Magdalena Cerdà Garriga. Professora d’Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears


Professorat: Tina Sabater Rebassa. Catedràtica de la Universitat de les Illes Balears. Professora d’Història de l’Art
Magdalena Cerdà Garriga. Universitat de les Illes Balears. Professora d’Història de l’Art
Gabriel Julià Seguí. Historiador, bibliòfil i membre de l’IME


Lloc: Dia 23 d’abril: seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó). Dia 24 d’abril: seu del Seminari Diocesà de Ciutadella (c. Seminari, 7, Ciutadella)


Dates i horari: 23 i 24 d’abril de 2021


Idioma: Català


Objectius:
Aproximar-se al context historicoartístic de les Mallorca i Menorca durant la baixa edat mitjana.
• Identificar els trets més característics de les arts del gòtic (arquitectura, pintura i escultura) i la seva evolució al llarg dels segles XIV i XV.
• Analitzar les obres més destacades del gòtic illenc.
• Conèixer els agents socials vinculats a les arts: promotors i artífexs.


Contingut/Programa:
Divendres 23 d’abril (seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, Maó)
De 15.45 a 16.00 h Recepció dels participants i acte de benvinguda

De 16.00 a 20.00 h. El patrimoni gòtic de Mallorca
1. Introducció. El context historicoartístic. Consideracions cronològiques i culturals.
2. L’arquitectura. Arquitectura religiosa, palatina i civil.
3. Les arts plàstiques. Aspectes generals. La pintura i l’escultura del gòtic en les diferents etapes: el Regne de Mallorca, l’època de Pere el Cerimoniós, les arts de finals del segle XIV i primera meitat del XV i el darrer gòtic.

Dissabte 24 d’abril (seu del Seminari Diocesà de Ciutadella)
De 10.30 a 13.30 h. El patrimoni gòtic a Menorca
1. El marc geogràfic.
2. El moment històric. Alfons III d'Aragó i el rei En Jaume II de Mallorca.
3. La Ciutadella musulmana, les mesquites. El temple cristià.
4. L'església major de Santa Maria de Ciutadella. Construcció el gòtic català . Sant Joan de Missa i l'ermita de Gràcia de Maó.
5. La presència del gòtic a Menorca fins al segle XIX.

De 15.30 a 18.30 h.
Visita guiada pel patrimoni gòtic de Ciutadella (catedral i església del convent de Sant Francesc).


Descripció:
L’objectiu d’aquest curs és difondre de manera divulgativa el patrimoni cultural gòtic de les Illes, específicament de Mallorca i Menorca, a través d’una exposició teòrica en què s’abastarà el context històric i artístic en el qual se situa el sorgiment i desenvolupament d’aquest estil (segles XIII-XV). A partir dels eixos temàtics, centrats en les principals manifestacions, arquitectura i arts plàstiques (pintura i escultura), es donaran a conèixer els trets més característics, les obres, els artífexs i els promotors com a protagonistes d’aquesta època d’esplendor artística de les Balears. El curs es clourà amb una visita guiada per veure in situ mostres destacades del patrimoni gòtic de Ciutadella.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Aquest curs està adreçat a qualsevol persona de la comunitat universitària o extrauniversitària que tengui interès en el tema. Especialment recomanat per a persones titulades universitàries en història, història de l’art, filosofia i lletres o magisteri, així com altres titulats que vulguin completar la seva formació en aquest camp.

Duració: 10 hores

Places limitades

Aquest curs queda subjecte a possibles modificacions de dates o format en funció de les mesures sanitàries vigents en el moment de la seva realització.


Preu d'inscripció: 30 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Dr. Raül Genovès Company. Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE-UIB). Servei d’Activitats Culturals (SAC-UIB), Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB)
Coordinació: Catalina M. Sebastià Mesquida. Tècnica superior en gestió i organització de recursos naturals i paisatgístics i educadora ambiental
Coordinació: Magdalena Cerdà Garriga. Professora d’Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: David Carreras Martí. Llic. en Biologia. Director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i Secció de Ciències Naturals IME
Coordinació: Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG)
Coordinació: Dr. Joan Estrany Bertos. Universitat de les Illes Balears, Dept. de Geografia, Institut d’Investigacions Agroambientals i Economia de l’Aigua –INAGEA
Coordinació: Anna Carballo Márquez i Marta Portero Tresserra. Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1