PresentacióLes línies que constitueixen aquesta presentació de la renovada página web de la UIMIR per a l’any 2021 no poden començar d’altra manera que desitjant que la situació de crisi sanitària que va mediatitzar el desenvolupament normal dels cursos de l’any passat no ens condicioni també la programació que hem establert de cara al vint-i-cinquè aniversari de la nostra institució. Tota la gent que forma part del gran engranatge que és la UIMIR hi ha posat molta il·lusió i molts esforços per tal que Menorca continui tenint una eina de cultura i d’innovació a l’alçada del que es mereix. L’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis, i les tres universitats fundadores de la UIMIR, la de les Illes Balears, la de Barcelona i la Oberta de Catalunya, juntament amb entitats menorquines de tot tipus, relacionades amb temes docents, ecològics, patrimonials i culturals, entre molts d’altres, han seguit donant suport a la nostra institució des de tots els punts de vista, l’econòmic, l’administratiu i el del suggeriment dels temes dels cursos. Com cada any, el nostre agraïment és gran i us toca a vosaltres jutjar l’encert i la qualitat de la proposta...

llegiu-ne més

Xarxes Socials
Coordinació: Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG)

C5. Les veus de la música

 

Coordinació: Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG)


Professorat:
Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG). Coordinador del curs.

Joan Pons Álvarez, reconegut mundialment com un dels principals barítons dramàtics del nostre temps.

Pere Estelrich Massutí, llicenciat en Matemàtiques i Màster en Periodisme i Comunicació, de sempre ha estat interessat en la divulgació del fet musical en general.

Tomé Olives Villalonga, organista, compositor i professor. És l’organista titular a la Catedral de Menorca i del monumental orgue de Santa Maria de Mao´.


Lloc: Dies 21-22 de maig: església del Socors (c. Seminari, 7, Ciutadella) / Dia 28 de maig: seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó) / Dia 29 de maig: església de Santa Maria de Maó (plaça de la Conquesta, Maó)


Dates i horari: 21, 22, 28 i 29 de maig de 2021


Idioma: Català


Objectius:
- Apropar el fet musical, a través de les diverses modalitats vocals i instrumentals, a la societat.
- Contribuir a valorar la música vocal, l'instrument més proper de què disposa tota persona, que té un gran ressò social en la societat menorquina, a través d'associacions o agrupacions corals o a través del món de la lírica, tant operística com de la sarsuela. En són exemple la tradició lírica en el Teatre Principal de Maó i altres manifestacions a Ciutadella, Alaior, etc.
- Ajudar a conèixer el patrimoni organològic a través del gran orgue de Santa Maria de Maó, tresor patrimonial de Menorca.


Contingut/Programa:
Divendres 21 de maig (església del Socors. C. Seminari, 7, Ciutadella)
De 16.30 a 17.00 h Recepció dels participants i acte de benvinguda

De 17.00 a 20.00 h La veu: amb cor i en el cor, dins la història (I)
Professor: Joan Company


Dissabte 22 de maig (església del Socors. C. Seminari, 7, Ciutadella)
D’11.00 a 13.00 h La veu: amb cor i en el cor, dins la història (II)
Professor: Joan Pons

Contingut:
La música vocal en la tradició artística dels pobles: des de la música popular, passant per la religiosa i fins a l'anomenada música clàssica o culta.

Aquestes sessions tindran dos grans apartats o capítols:
- La veu humana: classificació i característiques vocals. Aproximació històrica, des del període medieval fins avui dia, i funcionalitat de la veu com a element col·lectiu i conformant les agrupacions conegudes com a: capella, orfeó, cor o coral, etc. La sessió s’acompanyarà d’audicions comentades.

- Menorca té el privilegi d’haver tingut un ambaixador vocal arreu del món en la persona de Joan Pons. Ell ha estat un dels barítons més reconeguts de l’òpera mundial. A través de projeccions, enregistrades en els millors teatres del món (La Scala de Milà, Metropolitan de Nova York, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real de Madrid...), ens acostarem als principals rols del nostre baríton en títols d’òperes com Falstaff, Tosca, Aida, Don Carlo, La Traviata...


Divendres 28 de maig (seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, Maó)
De 17.00 a 20.00 h L’orgue: la música d’orgue a J. S. Bach (I)
Professor: Pere Estelrich


Dissabte 29 de maig (església de Santa Maria de Maó)
D’10.00 a 13.00 h L’orgue: la música d’orgue a J. S. Bach (II)
Professor: Tomé Olives
Contingut:
Aquesta part del curs pretén donar a conèixer encara més el gran orgue de Santa Maria de Maó, un dels tresors artístics més importants de Menorca, i ho farem a través de la música del gran Johann Sebastian Bach, l’obra del qual és imprescindible en el món de l’orgue.

D’una banda, Pere Estelrich ens proposarà unes audicions «Rere les passes de Bach», un recorregut per les diferents ciutats en les quals va viure Johann Sebastian Bach i en l’església de les quals va sonar l’orgue. Començarem per Eisenach, la seva ciutat natal, i acabarem a Leipzig, la capital en què va viure des del 1722 fins a la seva mort. A Leipzig fou mestre de capella de les dues esglésies de la ciutat, Sant Tomàs i Sant Nicolau, i per a elles compongué algunes de les seves millors obres religioses.

D’altra banda, Tomé Olives ens farà un tast de diferents peces d’orgue del mestre J. S. Bach per mostrar la seva versatilitat, domini i coneixement absolut de l’harmonia i l’orgue, així com l’adaptació al nostre fantàstic instrument, l’orgue de Santa Maria de Mao´. Aquesta sessió, audició concert en viu, anirà complementada per una presentació de l’instrument a la nau de l’església. Posteriorment, interpretarà una selecció d’obres de J. S. Bach.


Descripció:
El curs pretén donar a conèixer dues «veus de la música»:
1. La veu humana, com a instrument musical.
2. L’orgue, considerat el «rei dels instruments».

I com ho farem? L’objectiu del curs persegueix donar a conèixer ambdues «veus de la música» a través de sessions teòriques (a manera de classe o conferència) i sessions pràctiques (sobre la base d’audicions comentades amb suport fonogràfic o concert en directe).


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Estudiants de música (conservatori, escoles de música...), estudiants universitaris, directors i cantaires de corals, organistes, aficionats a l’òpera, melòmans i públic en general.

Duració: 12 hores

Places limitades

Aquest curs queda subjecte a possibles modificacions de dates o format en funció de les mesures sanitàries vigents en el moment de la seva realització.

Col·laboren: Bisbat de Menorca i Església de Santa Maria


Preu d'inscripció: 35 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA
Imatges relacionades
Imatges relacionades

Cursos

 
Coordinació: Dr. Raül Genovès Company. Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE-UIB). Servei d’Activitats Culturals (SAC-UIB), Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB)
Coordinació: Catalina M. Sebastià Mesquida. Tècnica superior en gestió i organització de recursos naturals i paisatgístics i educadora ambiental
Coordinació: Magdalena Cerdà Garriga. Professora d’Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: David Carreras Martí. Llic. en Biologia. Director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i Secció de Ciències Naturals IME
Coordinació: Joan Company Florit. Universitat de les Illes Balears. Director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i director artístic del cor de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG)
Coordinació: Dr. Joan Estrany Bertos. Universitat de les Illes Balears, Dept. de Geografia, Institut d’Investigacions Agroambientals i Economia de l’Aigua –INAGEA
Coordinació: Anna Carballo Márquez i Marta Portero Tresserra. Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1