Notícies

L’emprenedoria arriba a la UIMIR amb el curs ‘Nesting Zone: Com generar i impulsar startups des de la metodologia del design thinking’

El curs 'Nesting Zone: Com generar i impulsar startups des de la metodologia del design thinking' és per vosaltres. Aquesta formació està pensada per oferir una mirada actualitzada sobre el procés que segueixen les empreses startups per impulsar l’emprenedoria des del nostre territori... llegiu-ne més

Xarxes Socials




Coordinació: Irene Estaún Clarisó. Institut Menorquí d'Estudis

C8. El turisme clau cap a una societat sostenible

 

Coordinació: Irene Estaún Clarisó. Institut Menorquí d'Estudis


Professorat:
Catalina M. Torres, Universitat de les Illes Balears
David Carreras, IME - Observatorio Socioambiental de Menorca
Guillem Sintes, Artiem Hotels
Alfonso Polvorinos, El Ecoturista


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Camí des Castell, 28. Maó)


Dates i horari: 17 i 18 de novembre de 2023


Idioma: Català


Objectius:
• Donar a conèixer les diferents aproximacions per abordar la sostenibilitat en el model turístic.
• Ensenyar els conceptes i eines necessaris per a una gestió econòmica efectiva de les destinacions turístiques.
• Analitzar les implicacions de la massificació turística i les contradiccions de les polítiques actuals en matèria de sostenibilitat.
• Identificar les tensions que emergeixen a partir del model turístic actual.
• Difondre i donar a conèixer enfocaments, eines i protocols innovadors per abordar la sostenibilitat, especialment en la perspectiva local.
• Aportar eines per definir els eixos de les estratègies necessàries per avançar cap a una sostenibilitat real i examinar el potencial de l’ecoturisme per al cas de Menorca.


Contingut/Programa:
Divendres 17 de novembre:

15.30 h Recepció de participants i presentació del curs.
Coordinadora del curs: Irene Estaún, Institut Menorquí d’Estudis

15.45 h Economia i natura: orientacions per a la gestió econòmica de les destinacions turístiques
Professora: Catalina M. Torres, Universitat de les Illes Balears

17.00 – 17.30 h Descans

17.30 – 18.30 h Overtourism. Implicacions de la massificació turística i estratègies per a la sostenibilitat de les Illes Balears: anam pel bon camí?
Professora: Catalina M. Torres, Universitat de les Illes Balears

18.30 – 20.00 h L’evolució de Menorca des de final dels noranta. Una anàlisi a partir d’indicadors econòmics, socials i ambientals
Professor: David Carreras, IME - Observatori Socioambiental de Menorca

Dissabte 18 de novembre:

9.00 – 12.00 h La integració de la sostenibilitat en la gestió d’una empresa turística
Professor: Guillem Sintes, Artiem Hotels

12.00 – 13.30 h L’ecoturisme: context i tendències a Espanya i al món
Professor: Alfonso Polvorinos, El Ecoturista

15.30 – 17.30 h L’ecoturisme: una oportunitat per a un territori com Menorca
Professor: Alfonso Polvorinos, El Ecoturista

17.30 – 19.00 h Taula rodona «Com s’ha d’abordar el futur del model turístic a una reserva de biosfera insular com Menorca?»


Descripció: Per les seves característiques, els territoris insulars com Menorca esdevenen laboratoris excel·lents per implementar-hi solucions a problemes complexos des d’una perspectiva holística. Es tracta d’espais territorials molt fràgils i vulnerables, on en els darrers cinquanta anys el sector turístic s’ha anat desenvolupant de manera progressiva en detriment d’altres sectors econòmics que havien estat preponderants.

Salvant les distàncies, aquesta terciarització de l’economia no és diferent de la d’altres territoris. Però el model turístic de Menorca és singular, perquè presenta una marcada interrelació entre l’elevada qualitat ambiental de l’illa i el seu valuós patrimoni cultural i natural, així com una enorme dependència d’ambdós factors. Aquests valors són indissociables del model turístic de l’illa. De fet, en gran part, la idiosincràsia cultural de Menorca ha permès i fa possible la conservació dels seus recursos naturals i el seu patrimoni històric, cosa que va fonamentar la declaració de Menorca com a reserva de biosfera per part de la UNESCO, fa ja trenta anys.

Ara, però, afrontam una etapa de grans incerteses, crisis que hem de ser capaços de convertir en oportunitats. La principal té a veure amb el repte del canvi global, que ja es manifesta de manera clara en forma de rècords de temperatures, canvis en el règim de pluges o temperatures mai enregistrades als nostres mars i oceans. Però també es manifesta en la convulsa situació geopolítica, que ha fet trontollar en molt poc temps patrons econòmics que alguns veien com a inamovibles. Altres reptes socioambientals, com el model agroalimentari, la gestió dels recursos hídrics, dels residus, la distribució de la riquesa o el benestar social, són qüestions que tampoc es poden dissociar del model turístic de l’illa.

Davant aquestes situacions i altres que tensionen el sector turístic, el curs pretén abordar les grans qüestions per tal de fer avançar el model turístic cap a la sostenibilitat. És per això que també caldrà analitzar com s’està integrant la sostenibilitat en la gestió de destinacions, empreses i activitats i, fins i tot, en la comunicació cap a l’exterior.

Probablement experimentam un moment crucial en el qual el turisme no només pot esdevenir impulsor de noves formes de desenvolupament sostenible per a la nostra illa si es gestiona bé, sinó, fins i tot, ser inspirador per a altres territoris.

I és que, tal com planteja el títol del curs, segurament, en gran part, segons com sigui el model turístic que triem, serà o no possible avançar cap a la sostenibilitat de la nostra societat.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Professionals del sector turístic, gestors turístics de l’Administració i, en general, persones interessades en el turisme i la sostenibilitat.

Hores de docència: 10 h
Places limitades


Preu d'inscripció: 30 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: José Simón Gornés Hachero. Consell Insular de Menorca
Coordinació: David Cuadrado Salido. Universitat de Barcelona. Facultat de Psicologia. Departament de Psicologia Social i Quantitativa
Coordinació: Pep Pelfort Sola. Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: Diego Taltavull Pons. Docent i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Catalina Sebastià Mesquida
Coordinació: Marc Boqué. UOC. Professor col·laborador
Coordinació: Alex Sendrós Brea-Iglesias. Grup de Recerca en Geologia Econòmica, Ambiental i Hidrologia de la Universitat de Barcelona
Coordinació: Irene Estaún Clarisó. Institut Menorquí d'Estudis
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1