Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona
Professorat:
• Lluís Bonet. Universitat de Barcelona
• Jordi Tresserras. Ibertur
• Manel González-Piñero. Universitat de Barcelona
Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)
Dates i horari: 16, 17, 23 i 24 de maig de 2025
Idioma: Català
Objectius:
Connectar les reflexions al voltant dels territoris creatius amb l’economia creativa.
Generar espais d’interacció entre comunitats creatives a l’illa de Menorca.
Debatre sobre els reptes i les realitats a l’illa de Menorca per poder esdevenir un territori creatiu.
Analitzar la capacitat de l’economia creativa a Menorca per poder crear desenvolupament econòmic i llocs de treball.
Conèixer la vinculació entre creativitat i innovació com a motors de creixement i desenvolupament.
Identificar les capacitats de l’Administració per poder promoure la innovació i la creativitat en el context menorquí.
Contingut/Programa:
Divendres, 16 de maig
15.45 h Recepció i benvinguda als participants.
16.00 a 20.00 h
• Sessió 1 (2 hores): Classe magistral. Una aproximació al concepte de territoris creatius. Una visió des de l’illa de Menorca. Montserrat Pareja-Eastaway
• Sessió 2 (2 hores): Classe introductòria i joc dinamitzat. La cultura com a motor de creativitat i impacte social. Lluís Bonet
Dissabte, 17 de maig
10.00 h - 14.00 h
• Sessió 3 (2 hores): Classe magistral. El turisme, la creativitat i la recuperació del patrimoni. Jordi Tresserras
• Sessió 4 (2 hores): Debat conduït. És Menorca un territori creatiu? Què en pensen els emprenedors i artesans a l’illa? Quina visió tenen els grans equipaments?
Moderat per Anna Vila, amb Núria Deyà, Silvia Anglada i Mar Rescalvo, Hauser & Wirth.
Divendres, 23 de maig
16.00 h - 20.00 h
• Sessió 5 (2 hores): Classe magistral. Les característiques de les indústries culturals i creatives. Montserrat Pareja-Eastaway.
• Sessió 6 (2 hores): Debat conduït. ICC i creixement econòmic sostenible a Menorca. Pot l’economia creativa a Menorca contribuir al desenvolupament econòmic sostenible i a la creació de llocs de feina? Qui se’n beneficia? Què cal? Moderat per Sergi Marí (IME), amb Ricard Fernández (gerent de l’Ajuntament del Prat de Llobregat), Antoni Ferrer Rotger (Menorca Talaiòtica) i Antoni Nicolau (Mediterraneum, cultura, turisme i medi ambient).
Dissabte, 24 de maig
10.00 h - 14.00 h
• Sessió 7 (2 hores): Taller. Pas a pas vers la innovació empresarial des del territori. Una visió des de la petita i mitjana empresa. Manel González Piñero
• Sessió 8 (2 hores): Conversa dinamitzada per Montserrat Pareja-Eastaway. Emprenedoria cultural i creativa a Menorca. Quins són els reptes de l’emprenedoria creativa a Menorca? Com se la pot ajudar? Què necessita? Quin paper exerceix (o podria exercir) l’Administració? Amb Sergi Marí (La Trup), Rosa Preto (Menorca Illa Audiovisual) i Jaume Reurer (director insular d’Educació, Cultura i Patrimoni).
Descripció:
El segle xxi ens presenta un moment crucial per a Menorca en què la globalització i els avenços tecnològics obren noves oportunitats per transformar el model productiu de l’illa. És cada cop més evident que Menorca ha de fer un gir cap a un model basat en el coneixement, la creativitat i la innovació, integrant les indústries culturals i creatives (ICC) com a motors de desenvolupament econòmic i social, i reforçant els principis indiscutibles de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
Aquest canvi no respon només a les necessitats globals, sinó també a la realitat específica de Menorca, que ja compta amb una forta presència d’emprenedoria i de petites i mitjanes empreses. Aquestes empreses, amb la seva capacitat d’adaptació i innovació, poden liderar la transició cap a una economia més sostenible i diversificada.
La transformació del model productiu de Menorca cap a un model que valori i potenciï la riquesa creativa i distribueixi els beneficis al territori no és només una oportunitat, és una necessitat per garantir la competitivitat i la prosperitat de l’illa en el futur. Aquest canvi estratègic permetrà a Menorca no només mantenir-se al dia pel que fa als reptes globals, sinó també posicionar-se com un referent en innovació i creativitat a escala internacional.
Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment:
- Emprenedors i treballadors del sector cultural i creatiu de Menorca.
- Innovadors i creadors a l’illa de Menorca.
- Tècnics i administradors a les institucions locals i regionals de
Menorca.
- Estudiants menorquins de ciències socials i humanitats o qualsevol disciplina artística, social, administració i direcció d’empreses, entre d’altres.
- Acadèmics a Menorca.
- Artistes i creatius a Menorca.
- D’altres.
Hores de docència: 16 h
Places limitades
Activitat reconeguda pel Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB.
Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/
Preu d'inscripció: 50 euros
Inscripcions