Presentació

A través del web de la UIMIR volem posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2025; esbossarem aquí els sis cursos que formen la vint-i-novena edició de la UIMIR, que podeu veure en profunditat dins d’aquesta web de la nostra institució. Tots els cursos procedeixen de les peticions que la societat menorquina, a través d’institucions oficials, i de les que les tres universitats que formen el cos acadèmic de la UIMIR ens han anat fent arribar. De l’estudi detingut de la gran quantitat de demandes per impartir cursos que ens han arribat han acabat sor-tint les decisions finals preses pel Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la institució. Aquests dos organismes han triat sis cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants en la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats. Sempre hem buscat que Menorca i la seva gent siguin actors principals de les classes que s'impartiran, que els problemes i les solucions que hi trobareu siguin els més escaients per a la gent de la nostra illa.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials




Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona

C6. Territoris creatius: de la utopia a la realitat. El cas de Menorca

 

Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona


Professorat:
• Lluís Bonet. Universitat de Barcelona
• Jordi Tresserras. Ibertur
• Manel González-Piñero. Universitat de Barcelona


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: 16, 17, 23 i 24 de maig de 2025


Idioma: Català


Objectius:
Connectar les reflexions al voltant dels territoris creatius amb l’economia creativa.
Generar espais d’interacció entre comunitats creatives a l’illa de Menorca.
Debatre sobre els reptes i les realitats a l’illa de Menorca per poder esdevenir un territori creatiu.
Analitzar la capacitat de l’economia creativa a Menorca per poder crear desenvolupament econòmic i llocs de treball.
Conèixer la vinculació entre creativitat i innovació com a motors de creixement i desenvolupament.
Identificar les capacitats de l’Administració per poder promoure la innovació i la creativitat en el context menorquí.


Contingut/Programa:
Divendres, 16 de maig
15.45 h Recepció i benvinguda als participants.
16.00 a 20.00 h
• Sessió 1 (2 hores): Classe magistral. Una aproximació al concepte de territoris creatius. Una visió des de l’illa de Menorca. Montserrat Pareja-Eastaway
• Sessió 2 (2 hores): Classe introductòria i joc dinamitzat. La cultura com a motor de creativitat i impacte social. Lluís Bonet

Dissabte, 17 de maig
10.00 h - 14.00 h
• Sessió 3 (2 hores): Classe magistral. El turisme, la creativitat i la recuperació del patrimoni. Jordi Tresserras
• Sessió 4 (2 hores): Debat conduït. És Menorca un territori creatiu? Què en pensen els emprenedors i artesans a l’illa? Quina visió tenen els grans equipaments?
Moderat per Anna Vila, amb Núria Deyà, Silvia Anglada i Mar Rescalvo, Hauser & Wirth.

Divendres, 23 de maig
16.00 h - 20.00 h
• Sessió 5 (2 hores): Classe magistral. Les característiques de les indústries culturals i creatives. Montserrat Pareja-Eastaway.
• Sessió 6 (2 hores): Debat conduït. ICC i creixement econòmic sostenible a Menorca. Pot l’economia creativa a Menorca contribuir al desenvolupament econòmic sostenible i a la creació de llocs de feina? Qui se’n beneficia? Què cal? Moderat per Sergi Marí (IME), amb Ricard Fernández (gerent de l’Ajuntament del Prat de Llobregat), Antoni Ferrer Rotger (Menorca Talaiòtica) i Antoni Nicolau (Mediterraneum, cultura, turisme i medi ambient).

Dissabte, 24 de maig
10.00 h - 14.00 h
• Sessió 7 (2 hores): Taller. Pas a pas vers la innovació empresarial des del territori. Una visió des de la petita i mitjana empresa. Manel González Piñero
• Sessió 8 (2 hores): Conversa dinamitzada per Montserrat Pareja-Eastaway. Emprenedoria cultural i creativa a Menorca. Quins són els reptes de l’emprenedoria creativa a Menorca? Com se la pot ajudar? Què necessita? Quin paper exerceix (o podria exercir) l’Administració? Amb Sergi Marí (La Trup), Rosa Preto (Menorca Illa Audiovisual) i Jaume Reurer (director insular d’Educació, Cultura i Patrimoni).


Descripció:
El segle xxi ens presenta un moment crucial per a Menorca en què la globalització i els avenços tecnològics obren noves oportunitats per transformar el model productiu de l’illa. És cada cop més evident que Menorca ha de fer un gir cap a un model basat en el coneixement, la creativitat i la innovació, integrant les indústries culturals i creatives (ICC) com a motors de desenvolupament econòmic i social, i reforçant els principis indiscutibles de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
Aquest canvi no respon només a les necessitats globals, sinó també a la realitat específica de Menorca, que ja compta amb una forta presència d’emprenedoria i de petites i mitjanes empreses. Aquestes empreses, amb la seva capacitat d’adaptació i innovació, poden liderar la transició cap a una economia més sostenible i diversificada.
La transformació del model productiu de Menorca cap a un model que valori i potenciï la riquesa creativa i distribueixi els beneficis al territori no és només una oportunitat, és una necessitat per garantir la competitivitat i la prosperitat de l’illa en el futur. Aquest canvi estratègic permetrà a Menorca no només mantenir-se al dia pel que fa als reptes globals, sinó també posicionar-se com un referent en innovació i creativitat a escala internacional.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment:
- Emprenedors i treballadors del sector cultural i creatiu de Menorca.
- Innovadors i creadors a l’illa de Menorca.
- Tècnics i administradors a les institucions locals i regionals de
Menorca.
- Estudiants menorquins de ciències socials i humanitats o qualsevol disciplina artística, social, administració i direcció d’empreses, entre d’altres.
- Acadèmics a Menorca.
- Artistes i creatius a Menorca.
- D’altres.

Hores de docència: 16 h

Places limitades

Activitat reconeguda pel Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB.
Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/


Preu d'inscripció: 50 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC), grup de recerca ArqueoUIB.
Coordinació: Jaume Tarabal Bosch. Universitat de Barcelona
Coordinació: Antonio-Martín Porras Gómez. Universitat de Barcelona
Coordinació: María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona, Facultat d’Infermeria, Campus Clínic.
Coordinació: Ana Belén Petro Balaguer. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1