Coordinació: Jaume Tarabal Bosch. Universitat de Barcelona
Professorat:
Lídia Arnau Raventós. Universitat de Barcelona
M. Esperança Ginebra Molins. Universitat de Barcelona
Francesca Llodrà Grimalt. Universitat de les Illes Balears
Jaume Tarabal Bosch. Universitat de Barcelona
Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)
Dates i horari: 14, 15, 21 i 22 de febrer de 2025
Idioma: Català
Objectius:
• Identificar, a través de l’anàlisi pràctica de diversos models de contractes (per ex., de subministraments bàsics o de telecomunicacions), les situacions de desequilibri contractual en què pot trobar-se una persona gran consumidora.
• Aprendre a determinar el dret aplicable a una successió concreta i a avaluar la repercussió de l’aplicació efectiva del dret en qüestió, especialment quan la successió presenta elements d’internacionalitat (p. ex., la del nacional alemany amb residència a Menorca o la del menorquí amb béns a l’estranger).
• Distingir els mecanismes de planificació successòria alternatius al testament que permeten organitzar en vida l’herència futura d’acord amb el Dret civil de Menorca.
• Conèixer les implicacions en l’àmbit successori de la contractació d’assegurances de vida, plans de pensions o altres instruments d’estalvi i previsió anàlegs.
Contingut/Programa:
Divendres, 14 de febrer de 2025
15.15 h. Recepció i benvinguda als participants
De 15.30 a 19.30 h
- Contractes amb consumidors persones grans: desequilibris i cauteles (Lídia Arnau Raventós)
Dissabte, 15 de febrer de 2025
De 10.00 a 14.00 h
- Successions transfrontereres (M. Esperança Ginebra i Molins)
Divendres, 21 de febrer de 2025
De 15.30 a 19.30 h
- «L’herència en vida» a Menorca (Francesca Llodrà Grimalt)
Dissabte, 22 de febrer de 2025
De 10:00 a 14:00 h
- La transmissió de béns al marge de l’herència: les implicacions successòries dels instruments d’estalvi i previsió (Jaume Tarabal Bosch)
Descripció:
1a Sessió: Contractes amb consumidors persones grans: desequilibris i cauteles
Una gran part dels contractes que s’atorguen actualment són contractes amb persones consumidores. El desequilibri o desigualtat contractual que teòricament caracteritza aquests contractes justifica protegir la part consumidora més o millor del que se la protegiria si s’apliquessin les normes generals en matèria de contractació. En aquesta sessió concretarem en què consisteix aquella desigualtat de la mà de l’anàlisi pràctica de diferents contractes per tal de mostrar com s’implementa aquella major protecció i valorarem si caldria intensificar-la en cas de consumidor persona gran.
2a Sessió: Successions transfrontereres
La planificació de la successió per causa de mort comença per esbrinar per quina llei es regirà. Si la successió és transfronterera ?situació molt habitual actualment, atesa la creixent mobilitat de les persones?, el Dret de la UE determina la llei aplicable, i en cas que aquesta sigui la “llei espanyola”, caldrà concretar encara més, atès que a Espanya hi coexisteixen fins a set sistemes successoris diferents. En aquesta sessió, ens valdrem d’exemples reals per tal d’aclarir com es determina la llei aplicable en cada cas.
3a Sessió: L’ “herència en vida” a Menorca
El Dret civil de Menorca permet organitzar la successió per causa de mort en vida. En aquesta sessió debatrem sobre les utilitats d’aquesta possibilitat i analitzarem diverses situacions. Per exemple: què passa si el meu fill desprès de rebre una "herència en vida" mor abans que jo? O si té un mal comportament cap a mi? Ho ha previst la llei? M'agrada la solució? Respondre aquests interrogants permetrà una adequada presa de decisions: els fills podran “heretar-nos” abans que morim sense que això impliqui quedar-nos privats de patrimoni i amb seguretat davant les incerteses del seu comportament en el futur.
4a Sessió: La transmissió de béns al marge de l’herència: les implicacions successòries dels instruments d’estalvi i previsió
Les persones cada cop vivim més anys, i sovint superem amb escreix l’etapa laboral i professional. Per tal de complementar el sistema públic de pensions és habitual que es contractin instruments d’estalvi i previsió (assegurances de vida, plans de pensions, etc.), que, a més, permeten la designació de beneficiaris per cas de mort del contractant. En aquesta sessió, examinarem clàusules de designació de beneficiari que a la pràctica s’han mostrat problemàtiques i identificarem les potencials implicacions en l’àmbit successori de la contractació d’aquesta mena d’instruments.
Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: El curs va dirigit a la ciutadania d’una societat plurigeneracional. Generacions joves conscients del progressiu increment de l’esperança de vida i persones majors que volen reflexionar sobre la seva darrera etapa a partir del benestar (wellbeing) que preconitza la Unió Europea. S’adreça, doncs, al públic en ge-neral, no necessàriament especialista, que vulgui conèixer o ampliar coneixe-ments amb relació als reptes jurídics de la gent gran en matèria de contractes de consum i de planificació patrimonial. Això no exclou que el curs pugui ser especialment útil per als estudiants universitaris de ciències socials, per als operadors jurídics i econòmics de Menorca i per als funcionaris del Consell In-sular de Menorca.
Hores de docència: 16 h
Places limitades
Activitat reconeguda pel Passaport Cultural per a alumnes de grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/
Col·labora el projecte d'investigació del Ministerio de Ciencia e Innovación: PID2021-126857NB-I00 – Mecanismos de previsión patrimonial en una sociedad envejecida: Solidaridad intergeneracional y derecho de bienes
Preu d'inscripció: 50 euros
Inscripcions