Presentació

A través del web de la UIMIR volem posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2025; esbossarem aquí els sis cursos que formen la vint-i-novena edició de la UIMIR, que podeu veure en profunditat dins d’aquesta web de la nostra institució. Tots els cursos procedeixen de les peticions que la societat menorquina, a través d’institucions oficials, i de les que les tres universitats que formen el cos acadèmic de la UIMIR ens han anat fent arribar. De l’estudi detingut de la gran quantitat de demandes per impartir cursos que ens han arribat han acabat sor-tint les decisions finals preses pel Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la institució. Aquests dos organismes han triat sis cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants en la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats. Sempre hem buscat que Menorca i la seva gent siguin actors principals de les classes que s'impartiran, que els problemes i les solucions que hi trobareu siguin els més escaients per a la gent de la nostra illa.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials




Coordinació: Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC), grup de recerca ArqueoUIB.

C1. Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori

 

Coordinació: Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC), grup de recerca ArqueoUIB.


Professorat:
César Parcero Oubiña. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC).
Ignasi Grau Mira. Universitat d’Alacant (UA).
Llorenç Picornell Gelabert. Universitat de les Illes Balears (UIB), grup de recerca ArqueoUIB.


Lloc: Seu de l'IME (Can Victori. Camí des Castell, 28. Maó)


Dates i horari: 31 de gener i 1 i 2 de febrer de 2025


Idioma: Català/castellà


Objectius:
1. Explorar el potencial de l’arqueologia del paisatge per comprendre les societats del passat i per gestionar el patrimoni cultural actual.
2. Mostrar el potencial de les metodologies digitals en l’estudi del passat, i les possibilitats que obren per a la gestió del patrimoni.
3. A través de diferents casos d’estudi, entendre com diferents societats organitzaren el paisatge i com podem estudiar aquest fenomen.
4. Indagar en la reconstrucció de paisatges vegetals en el passat i la interrelació entre aquests i les comunitats humanes.
5. Donar a conèixer la importància de l’arqueologia del paisatge a les illes Balears, i especialment a Menorca en relació amb l’assoliment de la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.


Contingut/Programa:
Divendres 31 de gener de 2025, de 16.30 a 19.00 h
16.30 - 17.00 h. Benvinguda i presentació del curs
17.00 - 17.50 h. Sessió 1. Introducció a l’arqueologia del paisatge. Què és i per a què serveix? (Alejandra Galmés).
17.50 - 18.10 h. Descans.
18.10 - 19.00 h. Sessió 2. Metodologies per l’estudi del paisatge. Una introducció a les tecnologies d’informació geogràfica (César Parcero).

Dissabte 1 de febrer de 2025, de 9.30 a 13.30 h i de 15.00 a 19.00 h
9.30 - 10.20 h. Sessió 3. L’organització del paisatge de les societats ibèriques (Ignasi Grau).
10.20 - 11.10 h. Sessió 4. La construcció del paisatge social a l’edat del ferro del nord-oest de la península Ibèrica (César Parcero).
11.10 - 11.30 h. Descans.
11.30 - 12.10 h. Sessió 5. Introducció a l’estudi dels paisatges vegetals en el passat. Aproximació als paisatges vegetals de la Mediterrània durant la prehistòria (Llorenç Picornell).
12.10 - 13.20 h. Sessió 6. Aproximació arqueològica als paisatges rituals i l’estructura simbòlica de l’espai (Ignasi Grau).
13.30 - 15.00 h. Dinar.
15.00 - 16.50 h. Sessió 7. Arqueologia del paisatge a les Illes Balears: paisatges illencs i arquitectures ciclòpies (Alejandra Galmés).
16.00 - 17.00 h. Sessió 8. Els paisatges vegetals i la gestió d’aquests per les comunitats humanes de les illes Balears durant la prehistòria (Llorenç Picornell).
17.00 - 17.15 h. Descans.
17.15 - 18.00 h. Sessió 9. Arqueologia del paisatge a les Illes Balears: el paisatge de Menorca i la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial (Alejandra Galmés).
18.00 - 19.00 h. Col·loqui amb els participants.

Diumenge 2 de febrer de 2025, de 9.30 a 14.00 h
De 9.30 a 14.00 h. Visita guiada als jaciments de la naveta des Tudons i Cornia Nou.


Descripció: El curs «Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori» té com a objectiu comprendre com l’arqueologia del paisatge ens pot aproximar a les societats del passat i millorar la gestió del patrimoni cultural en l’actualitat.

El curs ofereix una introducció als aspectes fonamentals de la disciplina, incloent-hi la definició, els objectius i l’aplicació de tecnologies digitals per a l’estudi del passat. A través de diverses sessions, es presenten casos d’estudi que mostren com les societats antigues organitzaven els paisatges i com aquests es poden analitzar avui dia. També es dedica una atenció especial a la reconstrucció de paisatges vegetals i a la interacció d’aquests amb les comunitats humanes.

El curs posa un èmfasi particular en l’aplicació de l’arqueologia del paisatge a les illes Balears, amb un focus específic en el paisatge de Menorca i la seva rellevància en la candidatura de Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial de la UNESCO. En aquest context, es discuteix la importància de la gestió del patrimoni arqueològic i com l’arqueologia del paisatge pot contribuir a articular nous discursos sobre les comunitats del passat. El curs també inclou una visita als jaciments arqueològics de la naveta des Tudons i Cornia Nou, on els alumnes podran veure com els continguts teòrics es tradueixen en el paisatge de Menorca.

Aquesta formació s’adreça a acadèmics, professionals i estudiants interessats en l’arqueologia, la gestió del patrimoni i els estudis del paisatge, i ofereix un marc per a la reflexió i l’aplicació de nous discursos en la recerca i la gestió cultural.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Professionals del patrimoni històric, guies i informadors turístics, professorat de secundària i batxillerat, arqueòlegs i públic general interessat en l’arqueologia de Menorca.

Hores de docència: 15 h

Places limitades

Col·labora: Agència Menorca Talaiòtica

Activitat reconeguda pel passaport cultural per a alumnes de grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/


Preu d'inscripció: 45 euros (inclou el trasllat en autocar per a la visita guiada als jaciments)


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC), grup de recerca ArqueoUIB.
Coordinació: Jaume Tarabal Bosch. Universitat de Barcelona
Coordinació: Antonio-Martín Porras Gómez. Universitat de Barcelona
Coordinació: María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona, Facultat d’Infermeria, Campus Clínic.
Coordinació: Ana Belén Petro Balaguer. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1