Presentació

A través del web de la UIMIR volem posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2025; esbossarem aquí els sis cursos que formen la vint-i-novena edició de la UIMIR, que podeu veure en profunditat dins d’aquesta web de la nostra institució. Tots els cursos procedeixen de les peticions que la societat menorquina, a través d’institucions oficials, i de les que les tres universitats que formen el cos acadèmic de la UIMIR ens han anat fent arribar. De l’estudi detingut de la gran quantitat de demandes per impartir cursos que ens han arribat han acabat sor-tint les decisions finals preses pel Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la institució. Aquests dos organismes han triat sis cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants en la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats. Sempre hem buscat que Menorca i la seva gent siguin actors principals de les classes que s'impartiran, que els problemes i les solucions que hi trobareu siguin els més escaients per a la gent de la nostra illa.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials




Coordinació: María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona, Facultat d’Infermeria, Campus Clínic.

C4. Educació sexual integral (ESI): l’assignatura pendent

 

Coordinació: María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona, Facultat d’Infermeria, Campus Clínic.


Professorat:
Esther Sánchez Raja. Professora col·laboradora de la Universitat de Barcelona i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANSSYD).

Liza Schmitz Roldán. Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANSSYD), Associació d’Especialistes en Sexologia (AES).

María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona. Facultat d’Infermeria; Campus Clínic; Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANSSYD); Federació Societats Sexologia (FESS).


Lloc: Seu de l’Institut Menorquí d’Estudis (Can Victori, camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: 28 i 29 de març de 2025


Idioma: Castellà


Objectius:
1. Formar el professorat dels ensenyaments no universitaris, professionals i estudiants dels graus en educació sexual integral.

2. Assessorar el professorat en educació sexual integral per impartir els continguts, de manera eficaç i exitosa, adequats al seu desenvolupament cognitiu i nivell educatiu i a les demandes en aquesta matèria.

3. Dotar els professionals i estudiants del graus adients, d’eines necessàries per treballar amb les famílies i la societat en general en relació amb la sexualitat.

4. Donar suport i sensibilitzar de la necessitat i la importància de rebre una educació sexual integral positiva als currículums.


Contingut/Programa:
Divendres 28 de març de 2025, de 15.30 a 20.30 h
15.30 h. Benvinguda, recepció de participants i presentació del curs.
16.00 h. Introducció a l’educació sexual: models. Drets. Conceptes generals: sexualitat, salut sexual, sexe, gènere, identitat, plaer, desig sexual. Dinàmica.
17.00 h. El cos humà. Aparell genital femení i masculí, el seu funcionament. Higiene i autoerotisme. Plaer i erotisme. Dinàmica.
18.00 h. Descans.
18.30 h. Resposta sexual masculina i femenina. Salut reproductiva. Planificació familiar. ITS. Dinàmica.

Dissabte 29 de març de 2025, de 9.00 h a 20.30 h
9.00 h. Relacions íntimes. Tipus de relacions. Característiques. Consentiment. El bon tracte.
10.00 h. Relacions tòxiques.
11.00 h. Descans.
11.30 h. Violència sexual. Agressions. Tipus. Pornografia. Amor romàntic. Consentiment. Xarxes.
14.00 h. Dinar lliure.
15.30 h. Activitats pràctiques i dinàmiques amb utilització de materials i recursos en educació sexual.
17.00 h. Descans.
17.15 h. Taller per a la prevenció, detecció i intervenció a les violències i agressions sexuals: grooming, sèxting sexpreading i sextorsió.
19.00 h: Casos pràctics.
20.15 h. Finalització del curs


Descripció:
L’educació sexual integral encara és a tot l’Estat una assignatura pendent dins dels projectes docents dels centres i dels currículums dels graus universitaris de ciències de l’educació, de la salut, humanitats i ciències socials. Aquesta mancança repercuteix en la docència universitària i no universitària.

En l’actualitat, l’educació sexual integral no està reglada i no compta amb continguts i objectius consensuats, a més de les particularitats de formació en educació afectiu-sexual de cadascuna de les comunitats autònomes.

Les dificultats que troben molt professionals quan els centres i institucions fan l’intent de dur a terme programes d’educació sexual són grans, per la qual cosa necessiten un treball conjunt que, en primer lloc, ha de tenir en compte la formació del professorat o personal del centre, l’aprovació de les direccions, la integració als currículums docents i als protocols de les intervencions i que tengui el vistiplau de les associacions de mares i pares per aconseguir l’èxit de l’actuació professional.

El foment d’una educació sexual integral positiva permetrà viure la sexualitat de manera satisfactòria i saludable que els donarà valor, se sentiran millor, augmentarà la seva autoestima i afavorirà la qualitat de vida.

El curs consta de 3 sessions diferenciades de 5 hores cadascuna. Amb un total de 15 hores de docència i participació.

S’utilitzaran metodologies actives i participatives durant les tres sessions.

Les sessions tindran una part teòrica, en què es faran exposicions de continguts i conceptes necessaris per adquirir una formació adient.

La proposta de dinàmiques amb intercanvi d’informació, reflexió i escolta grupal constarà de la presentació de casos reals a resoldre i materials i recursos en què s’explicarà com fer servir aquests materials per a un millor rendiment i la utilització òptima.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: Professorat d’ensenyaments no universitaris i estudiants de graus, postgraus i màsters de ciències de l’educació, ciències de la salut, humanitats i ciències socials.

Es podrà plantejar una activitat a la comunitat de Maó per conscienciar de la necessitat de l’educació sexual integral als seus joves per a les famílies i la població general.

Hores de docència: 15 h

Places limitades

Activitat reconeguda pel passaport cultural per a alumnes de grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/


Preu d'inscripció: 40 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT - CSIC), grup de recerca ArqueoUIB.
Coordinació: Jaume Tarabal Bosch. Universitat de Barcelona
Coordinació: Antonio-Martín Porras Gómez. Universitat de Barcelona
Coordinació: María Honrubia Pérez. Universitat de Barcelona, Facultat d’Infermeria, Campus Clínic.
Coordinació: Ana Belén Petro Balaguer. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Montserrat Pareja-Eastaway. Universitat de Barcelona
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1